به طور کلی مجامع شرکت های بورسی به ۳ دسته تقسیم بندی می‌شوند که شامل مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی فوق العاده است که در این بخش قصد داریم در خصوص مجمع عمومی عادی سالیانه که برای سرمایه گذاران از اهمیت فراوانی برخوردار است صحبت کنیم.

شرکت در مجامع بورسی شرکت ها

مجمع عمومی عادی سالیانه 

مجمع عمومی عادی مهم ترین مجمعی است که سالانه برگزار می‌شود و برای سرمایه‌گذاران از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این مجمع شرکت گزارش عملکرد سال گذشته را تصویب و در خصوص میزان پرداخت سود نقدی تصمیم گیری و آن را تصویب می‌کند. اما سوال اصلی اینجاست که آیا در مجامع عمومی عادی سالانه شرکت کنیم یا خیر؟؟ معمولا قبل از برگزاری مجامع سرمایه گذاران به دنبال این هستند که آیا شرکت در مجامع بورسی برای آنها منفعت دارد یا خیر. به همین دلیل باید در ابتدا بدانند که میزان سود نقدی توزیع شده در شرکت به چه مقدار است و باید به چه نکاتی برای حضور در مجمع توجه کنند.

 

چند نکته برای شرکت در مجامع شرکت های بورسی 

در کل باید برای شرکت در مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت های بورسی چند نکته را مد نظر قرار دهیم. اول اینکه چه مقدار سود نقدی یا DPS و در چه زمانی بعد از مجمع، قرار است بین سهامداران شرکت تقسیم شود ( سود نقدی درصدی از سود خالص هر سهم است که در مجمع عمومی عادی صاحبان سهام تصویب و بین سهامداران شرکت تقسیم می‌شود. درصد سود نقدی توسط هیئت مدیره شرکت پیشنهاد و در مجمع عمومی عادی سالیانه توسط سهامداران شرکت به رای گذاشته و تصویب می‌‍‌شود. شرکت ها طبق قانون تجارت می‌توانند پرداخت سود نقدی را حداکثر طی ۸ ماه به تعویق بیندازند و این سیاست به میزان وجه نقد موجود در شرکت بستگی دارد)، p/e سهم بعد از مجمع چقدر تغییر می‌کند و قرار است در مجمع چه خبرهایی از شرکت منتشر شود و آیا این خبرها تاثیری بر قیمت سهم در روز بازگشایی دارند یا خیر.

 

معمولا تقسیم سود نقدی بالا بین همه سرمایه‌گذاران از اهمیت فراوانی برخوردار است اما جذابیت بیشتر زمانی است که شرکت تصمیم بگیرد سود نقدی را بسیار سریع بین سهامداران تقسیم کند چون هرچقدر پرداخت سود نقدی به تاخیر بیفتد ارزش فعلی پولی که سرمایه‌گذار قرار است در آینده دریافت کند؛ کاهش پیدا می‌کند.

 

تغییر میزان ارزش پول در مدت زمان دریافت سود نقدی

اجازه دهید این موضوع را بیشتر توضیح دهم:

اگر فرض کنیم که i نرخ بهره بدون ریسک باشد و سود سهام مصوب هم قرار است طبق سیاست شرکت n ماه بعد از تصویب در مجمع، بین سهامداران تقسیم شود ارزش فعلی سود سهامی که قرار است در آینده بین سرمایه‌گذاران تقسیم شود از رابطه زیر بدست می‌آید

D : مقدار سود نقدی پرداختی

  i : نرخ بهره بدون ریسک

 N: زمان پرداخت سود نقدی

به عنوان مثال اگر قرار باشد یک میلیون تومان سود نقدی تصویب شده در مجمع را شش ماه دیگر دریافت کنید مشابه این است که نهصد و سی هزار تومان ( با نرخ بهره ۱۵%) را در حال حاضر دریافت کنید و این به ضرر سرمایه‌گذار است.

سیاست تقسیم سود نقدی برای سهامداران عمده و یا سرمایه‌گذارانی که تعداد سهام زیادی دارند کارایی دارد و به نظر من مناسب سرمایه‌گذار خرد در بازار نیست و سرمایه‌گذار خرد بهتر است قبل از مجمع نسبت به فروش سهم اقدام کند و درگیر برگزاری مجامع ودریافت سود نقدی و … نباشد.

 

در چه شرایطی در مجامع شرکت های بورسی شرکت کنیم:

برای حضور در مجامع شرکت های بورسی دو حالت وجود دارد. زمانی که روند بازار سرمایه صعودی است و انتظار صعود بیشتر هم در آینده وجود دارد یا به بیان دیگر، نقدینگی وارد بازار سرمایه شده است، بهتر است در مجامع بورسی شرکت کنیم چون به دلیل خوشبینی سرمایه‌گذاران و ورود نقدینگی جدید در روند صعودی بازار، انتظار بازگشایی خوبی را بعد از مجامع داریم ( به عنوان مثال در سال ۹۱ و ۹۲ به دلیل افزایش ۳ برابری نرخ ارز و مطرح شدن بحث های مربوط به ارزش جایگزینی بازار و از طرفی ورود سنگین نقدینگی به بازار سرمایه، هیجان بالایی در بازار برای خرید سهام وجود داشت، به گونه ای که هر سهمی بعد از برگزاری مجامع با درصدهای بالا بازگشایی می‌شد) اما در هنگام روند نزولی و رکودی بازار بهتر است که در مجامع شرکت نکنیم چون با احتمال زیاد انتظار بازگشایی مناسبی برای سهام شرکت ها بعد از برگزاری مجمع وجود ندارد و فشار عرضه ها در بازار قوی تر از تقاضاست و همین عامل موجب کاهش قیمت سهم در هنگام بازگشایی می‌شود.

 

مثال عملی از حضور در مجامع شرکت ها بورسی

در این مثال قصد داریم بررسی کنیم که قیمت سهم در هنگام بازگشایی بعد از برگزاری مجامع به چه صورتی است. به عنوان مثال شما ۱۰۰۰ سهم از شرکتی را دارید که سود خالص هر سهم (EPS) 100 تومان و این شرکت هم قرار است ۸۰% از سود خالص را به عنوان سود نقدی در مجمع تقسیم کند. از طرفی قیمت این سهم قبل از بسته شدن برای مجمع عمومی عادی سالیانه ۶۰۰ تومان است. مجمع برگزار شده و سود نقدی ۸۰ تومانی هم توسط سهامداران شرکت تصویب می‌شود.

 

۶۰۰=  قیمت سهم قبل از مجمع

 ۸۰= سود نقدی تصویب شده در مجمع

۵۲۰= قیمت تئوریک سهم بعد از مجمع

 

از لحاظ تئوریک قیمت سهم قبل از بازگشایی، ۵۲۰ تومان است، ولی در روز بازگشایی عرضه و تقاضا (حراج قیمت) تعیین کننده قیمت سهم است که ممکن است با توجه به خبرهای منتشر شده در مجمع و یا سرمایه‌گذاران فعال در سهم (بازیگران سهم) و یا روند حرکتی بازار، شاهد نوسان چند درصدی در سهم باشیم. اگر قیمت بازگشایی سهم پس از برگزاری مجمع برابر با قیمت تئوریک یعنی ۵۲۰ تومان باشد یعنی سرمایه‌گذاران حاضر در مجمع، متحمل سود و زیانی نشده‌اند ولی اگر قیمت سهم بعد از برگزاری مجمع و با وجود تقسیم سود نقدی ۸۰ تومانی، به ۶۵۰ تومان افزایش یابد در این صورت افراد حاضر در مجمع، علاوه بر دریافت سود نقدی، شاهد افزایش قیمت سهم نیز بوده‌اند و از رفتن به مجمع سود خوبی نصیبشان شده است چرا که قیمت تئوریک سهم ۵۲۰ تومان بوده و سهم در روز بازگشایی ۱۳۰ تومان بالاتر از قیمت تئوریک بازگشایی شده است. از طرفی نیز سرمایه‌گذار حاضر در مجمع قرار است ۸۰ تومان به ازای سود نقدی دریافت کند؛ پس سرمایه‌گذار با شرکت در مجمع ۲۱۰ تومان سود کسب کرده است. گاهی اوقات ممکن است قیمت سهم در هنگام بازگشایی از قیمت تئوریک هم کمتر باشد که در این صورت سرمایه‌گذار متحمل زیان می‌شود. به عنوان مثال اگر در مثال بالا قیمت سهم بعد از برگزاری مجمع در محدوده ۴۸۰ تومان بازگشایی شود سرمایه‌گذار متحمل زیان ۴۰ تومانی به ازای هر سهم می‌شود.

 

نکات قابل اهمیت در مجامع شرکت های بورسی :

سود نقدی توزیع شده در مجمع بین سهامداران، به عنوان پاداش سهامداری سهم در نظر گرفته می‌شود. نه اینطور نیست؛ بلکه سود نقدی تقسیم شده، بخشی از قیمت سهم قبل از بسته شدن است که به سرمایه‌گذار حاضر در مجمع پرداخت شده و این مبلغ از قیمت سهم کسر می شود و قیمت بدست آمده تحت عنوان قیمت تئوریک به عنوان مبنای قیمت بازگشایی سهم به حساب می‌آید.

سوال رایج در بین سرمایه‌گذاران در خصوص شرکت در مجمع عمومی عادی سالانه این است که چه زمانی سود نقدی سهام به سهامداران تعلق می‌گیرد. در پاسخ باید گفت اگر شخص در زمان تشکیل مجمع، سهامدار شرکت باشد؛ شرایط لازم برای دریافت سود نقدی را داراست و مهم نیست که از قبل سهامدار شرکت بوده و یا اینکه دقیقا قبل از بسته شدن نماد برای برگزاری مجمع، سهم را خریده باشد، در هر صورت سود نقدی به سرمایه‌گذار تعلق گرفته و در صورت فروش سهم بعد از برگزاری مجمع، مشکلی برای دریافت سود نقدی ندارد.

 

زمان دریافت سود نقدی بعد از شرکت در مجامع

حداکثر مدت زمان لازم برای پرداخت سود نقدی به سهامداران شرکت حداکثر ۸ ماه در نظر گرفته شده است اما برخی شرکت ها در مدت یک یا دو هفته و برخی نیز معمولا در ماه های چهارم و پنجم بعد از برگزاری مجمع و برخی نیز ۸ ماه بعد از برگزاری مجمع سود نقدی را بین سهامداران حاضر در مجمع تقسیم می‌کنند.

مقدار سود نقدی نیز توسط هیئت مدیره شرکت تعیین شده و در مجمع نیز به تصویب سهامداران شرکت می‌رسد. طبق قانون، شرکت ها موظفند حداقل ۱۰ درصد از سود خالص هر سهم را بین سهامداران تقسیم کنند. گاهی اوقات ممکن است شرکتی به دلیل داشتن سود انباشته بالا و توافق سهامداران عمده بیشتر از ۱۰۰ درصد از سود خالص را بین سهامداران در مجمع تقسیم کند. یعنی ممکن است سود شرکت ۱۲۰ تومان باشد ولی در مجمع تصمیم‌گیری شود که ۱۵۰ تومان سود نقدی تقسیم شود.

 

شرکت اطلاعیه ای در سایت codal.ir منتشر می کند. برخی از شرکت ها از سهامداران خود میخواهند فرمی را که شامل اطلاعات مربوط حساب و اطلاعات سهامداری می باشد را تکمیل کرده و برای شرکت ارسال کنند و برخی دیگر نیز با توجه به تعداد سهام سهامداران و یا بر اساس حروف الفبا در تاریخ های تعیین شده به بانک معرفی شده از طرف شرکت مراجعه کنند و سود نقدی خود را دریافت کنند. اگر به هر دلیلی در زمان تعیین شده امکان دریافت سود نقدی خود را نداشتید، می توانید با مراجه به امور سهام شرکت و یا تماس تلفنی با امور سهام شرکت، اطلاعات مربوط به چگونگی دریافت سود نقدی را از شرکت درخواست کرده و سود نقدی خود را دریافت کنید.

توضیحات داده شده از جمله مواردی می باشد که ممکن است هر سرمایه‌گذاری با فعالیت در بازار سرمایه با آن مواجه شود و به همین دلیل سعی شده است به طور کامل به آن پرداخته شود. بنابراین مجامع شرکت های بورس ( مجمع عمومی عادی سالیانه سهام) از مجامعی می باشد که هر سرمایه گذاری در طول دوره سرمایه گذاری خود با آن مواجه می شود و نیاز است که اطلاعات کامل مربوط به آن را بداند.